• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Готуємося відзначити 85-річчя утворення Київської області

Готуємося відзначити 85-річчя утворення Київської області

2017-02-14

/Files/images/lyutiy_17/Gerb_Oblast.svg.png

Київщину називають колискою української державності. Тут зароджувалися й міцніли державотворчі традиції українського народу, формувалися морально-етичні засади нації, утверджувалися нові господарські механізми.

Київську область із центром у м. Києві було утворено 27 лютого 1932 року. Відповідно до Постанови Президії Всеукраїнського Виконавчого Комітету області безпосередньо підпорядковувались м. Житомир та 98 районів. Крім того, Київська область була поділена на такі національні Ради: російські, німецькі, польські, єврейські, чеські. З часом гігантські розміри територіально-адміністративних одиниць виявилися незручними для управління. У 1937 році утворено Житомирську і Полтавську області, до складу яких відійшли 32 райони Київської області. У 1939 році ще 5 районів відійшло до новоствореної Кіровоградської області та 5 районів – до Вінницької. А вже у 1954 році 19 районів Київської області було передано новоствореній Черкаській. На сьогодні Київську область утворюють 25 адміністративних районів та 12 міст обласного підпорядкування.

Як і в минулому, сучасна Київщина – один з найважливіших регіонів України, в якому сфокусовані найсуттєвіші риси буття нашого народу. За свою історію вона зробила неоціненний внесок у розвиток світової цивілізації, стала основою, серцевиною розбудови не тільки Української держави, а й усієї слов’янської спільноти. Київщина – край, багатий на культурну спадщину попередніх поколінь – цінності археологічного, етнографічного, історичного, мистецького, наукового і художнього значення, які є скарбницею української культури. Саме на цій землі протягом віків відбувалися важливі історичні події, в яких вигартувався український народ, сформувалися засади і традиції української державності. Київщина дала Україні та світові багатьох славетних людей, талант і праця яких збагатили надбання цивілізації.

Сьогодні Київщина – одна з провідних областей незалежної Української держави, вагома частка у її історії, культурі, економіці тощо.

Кiлькiсть переглядiв: 88

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.