• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 26 квітня в Україні вшановують 31-ші роковини Чорнобильської катастрофи

26 квітня в Україні вшановують 31-ші роковини Чорнобильської катастрофи

2017-04-26

/Files/images/Чорнобиль.jpg

26 квітня минає 31-й рік з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції – однієї із наймасштабніших техногенних катастроф в історії людства.

Цього дня у 1986 році о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, що спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу. Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку. Майже одразу на місце аварії приїхали пожежники. Вогонь гасили до 5-ї години ранку. Проте в середині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Від самого початку Москва та керівництво УРСР приховували факт аварії та наслідки екологічної катастрофи. Першою про підвищення рівня радіації повідомила Швеція. Лише 28 квітня в СРСР з’явилося перше офіційне повідомлення.

У перші дні після аварії було евакуйоване населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пунктів, у яких на кінець 80-их років минулого сторіччя мешкало понад 2,6 млн осіб. Унаслідок цієї катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель.

Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним «саркофагом». За оцінками спеціалістів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії, а також значна кількість радіоактивних речовин, які складаються із залишків зруйнованого реактора.

З міркувань безпеки 15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС було припинено. Водночас об’єкт «Укриття», зведений у 1986 році, поступово руйнувався.

У 2004 році було проведено тендер на проектування і спорудження нового «саркофага» – Нового безпечного конфайнмента. Його будівництво розпочалось у 2012 році. Основні роботи завершилися у 2017 році. За задумом проектувальників, нова споруда зможе вирішити проблему, як мінімум, на сто років, хоча ліквідувати станцію планують у 2065 році.

Нині в Україні чисельність постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи становить понад 1,9 млн осіб (або 4,4 % населення), з них 210 тис. – ліквідатори аварії, 1 млн 751 тис осіб – потерпілі від аварії.

Сьогодні на території зони відчуження і промислового майданчика Чорнобильської АЕС плануються заходи до цієї трагічної дати. Зокрема,президент України Петро Порошенко і президент Білорусі Александр Лукашенка спільно відвідають низку об’єктів на Чорнобильській АЕС.

Нагадаємо, у листопаді 2016 року над четвертим енергоблоком ЧАЕС встановили Арку. Конструкція заховає радіоактивні відходи на 100 років.

Навесні 2017-го почав роботу Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник в межах 30-кілометрової Чорнобильської зони відчуження.

Джерело: Газета “Тиждень.UA”

Кiлькiсть переглядiв: 120

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.