22 січня – День Соборності України

2018-01-21

/Files/images/День Соборності.jpg

22 січня - День Соборності України

День Соборності України– свято, що відзначається щороку22 січняв день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося у 1919 році.

Ці вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної України та утвердження національної ідеї. Отож, зрозуміло, чому однією з перших акцій, до яких вдалися патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР, а саме, 21 січня 1990 року став «живий ланцюг» між Києвом і Львовом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної держави України.

Офіційно в Україні День соборності відзначається з 1999 року. Свято встановлено «…враховуючи політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки та утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року №42/99. День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави в єдності українських земель. А поразка УНР нагадують сьогоднішньому українському суспільству про його роль у формуванні якісної і вольової політичної еліти, здатної гідно відповідати на геополітичні виклики, які стоять перед сучасною Україною. У нинішніх умовах боротьба за зміцнення єдності народу навколо ідеї соборної Української держави, утвердження свободи, демократії і європейської інтеграції стали надзвичайно актуальними.

Кiлькiсть переглядiв: 186

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.