• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 8 травня - День пам'яті та примирення, 9 травня - День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

8 травня - День пам'яті та примирення, 9 травня - День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

2020-05-08

/Files/images/Гасло n.jpg

08 травня в Україні, як і у всьому світі, відзначають ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни.

2020-й – рік 75-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Ця війна стала найкривавішою за всю історію людства. В ній брала участь 61 країна, а воєнні дії відбувалися на території 40 держав. За різними оцінками науковців, з 1939 по 1945 роки загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.

Надзвичайно важливо згадувати та вшановувати подвиг ветеранів, котрі боролися з нацизмом і перемогли його. Але не менше заслуговують на увагу та пам’ять інші, кого торкнулась війна – військовополонені, остарбайтери, підпільники, діти війни, цивільні, які постраждали від окупації і бойових дій, що прокотилися через їхні міста і села. Війна це не лише танки, гармати і видовищні бої – війна це мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками.

Ми будемо пам'ятати, що агресора зупинили спільними зусиллями Об'єднані Нації десятків держав та сотень народів. На боці Об’єднаних Націй воювали і українці у складі армій: Великої Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч), СРСР (більше 7 мільйонів), США (80 тисяч) і Франції (6 тисяч), а також визвольного руху в самій Україні (100 тисяч в УПА) – разом понад 7 мільйонів осіб. За результатами війни було створено Організацію Об’єднаних Націй (Україна – одна з держав-засновниць) і сформовано нову систему міжнародних відносин.

Як нагадування, що прийдешні покоління в неоплатному боргу перед полеглими у боротьбі за свободу і гідність людини, 59-а сесія Генеральної Асамблеї ООН 24 листопада 2004 року проголосила 8 і 9 травня, як Дні пам’яті усіх жертв Другої світової війни.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом і союзниками Німеччини. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч), СРСР (більше 7 мільйонів), США (80 тисяч) і Франції (6 тисяч), а також визвольного руху в самій Україні (100 тисяч в УПА) – разом понад 7 мільйонів осіб. Понад 2,5 мільйона українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тисяч стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі.
Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців.

Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з другого – кривавий слід від кулі. Поруч із квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни – 1939–1945 – та гасло “Пам’ятаємо. Перемагаємо”.

Моя українська земля стала
На поранені кулями маки багата.
Макові палаючі поля - це молитви
Тих, які не прийшли з війни.
У душі засіяні сльози червоні,
Там живуть ангели небесні.
Тиша… Тиша… Тиша… І маки…
Пам’яті, Надії, Життя - символи квіти.
Любомира Хом`як

Є обеліски, плити і колони.
І урочисті квіти роковин.
І хто ми є? Усім усі мільйони,
А хтось комусь однісінький один.
Тебе немає. Але є мій спомин.
І не згадаю, ні, я спом’яну.
І спом’яну, і пом’яну.
І ще раз війни прокляну.
Ліна Костенко

Усі разом віддаємо шану Героям, які ціною власного життя боронили та відстоювали нашу країну.

Вдячні нашим ветеранам-визволителям!

«1939-1945. ПАМ’ЯТАЄМО. ПЕРЕМАГАЄМО»

Кiлькiсть переглядiв: 146

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.