Цей день в історії.Бій під Крутами

2020-01-29

Бій під Кру́тами— бій, що відбувся16(29)або17(30) січня1918рокубілязалізничної станції Крутипоблизу селищаКрутита селаПам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід відКиєва, 18км на схід відНіжина. Одночасно з ним у Києві розпочалося третєбільшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російськоїЧервоної гвардіїпід проводомесераМихайла Муравйовата загоном із київських курсантів і козаків«Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.
У бою під Крутами оборонці української державності виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укластиБерестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність[5].
Сучасників особливо вразило поховання 27 сильних в повному розквіті сил юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні в Києві біляАскольдової МогилиголоваУкраїнської Центральної РадиМихайло Грушевськийназвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поетПавло Тичинаприсвятив героїчному вчинкові вірш«Пам'яті тридцяти».
Кiлькiсть переглядiв: 168

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.