Памятаємо героїв Крут

2015-01-29

/Files/images/Изображение 001.jpg/Files/images/Изображение 006а.jpg/Files/images/Изображение 003а.jpg/Files/images/Изображение 005.jpg Учні НВК зібралися в актовій залі, прибраній квітами і рушниками, вишитими червоними і чорними нитками. У центрі сцени, прикрашений калиною і чорними стрічками, плакат, на якому чорним – дата: “29 січня 1918 року”, а нижче – слова написані червоним:

І слава їх встає не вмерши,
Ятрить крізь відстані і час.Було їх триста. Триста перший –І ти,І яІ кожен з нас.
Петро Шкрабюк.Під плакатом на столі хліб – сіль і свічки. На передній стіні ікона Божої Матері.
На столі хліб на рушнику і червона калина. Свічки Заступник директора з навчально - виховної роботи Панасюк О.І. розпочала урок памяті .

І пам’яттю не оминути

Останній бій, останній крик.
Ці Фермопіли наші – Крути.
А Берестечко – їх двійник.
Кажуть, що історія не повторяється, але деякі її події мають щось спільне. 480 рік до н.е. Грецька держава, об'єднавшись з державою Спарта, вела війну з персами-завойовниками, яких привів в Грецію син перського царя Дарія – Ксеркс. 300 спартанців, який очолював цар Леонід, тримали оборону біля Фермопільської ущелини. І тільки зрада грека, який вночі провів ворога гірською стежиною в табір спартанців, не дала їм можливості перемогти. Всі вони загинули, захищаючи державу.
Червень 1651 року. Вже який раз Польща іде війною проти вільної України. Страшна битва між поляками і козаками Хмельницького відбулася під Берестечком на Волині. 300 запоріжців, що окопалися на острівці серед боліт, цілу добу відбивалися від тисячів польського війська. Король Ян Казимир обіцяв їм дарувати життя, але вони не піддалися, загинули всі до одного, і не заплямували козацької честі.
29 січня 1918 року. Маленька станція Крути на Чернігівщині. І знову бій. І знову 300. І знову в ім'я ідеї, в ім'я Батьківщини.

Про те, що саме сталося в цей день, 97 років тому, розказали учні 9 класу (класний керівник Гарбуз Н.В.). Всі присутні вшанували героїв Крут хвилиною мовчання. А в кінці уроку хвилююче пролунала пісня в аудіозапису"Молитва за Україну" .

Кiлькiсть переглядiв: 129

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.