Святкуємо День вишиванки

2016-05-19

19.05. учнівський та учительський колектив закладу приєднався до святкування Дня вишиванки.

Вишиванка – не просто сорочка, це – національна святиня! Вона символізує і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і нерозривний зв’язок поколінь. Вишиванка здавна вважається символом здоров’я, краси, щасливої долі, родинної пам’яті, любові та вірності. До всього – це ще й оберіг від лихого ока та злих духів.

Національне вбрання – щось набагато більше, аніж просто одяг. Науковці вважають, що у національному вбранні народ кодує свої «щастя і долю, життя і волю», як про те йдеться у народних піснях.

Дані археологічних розкопок і свідчення мандрівників і літописців підтверджують, що вишивання як вид мистецтва в Україні існує з часів енеоліту. Вишивкою, за свідченням Геродота, був прикрашений одяг скіфів. Знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, датовані VI століттям, вказують на подібність одягу і вишивки українського народного костюма середньовіччя і нового часу. Арабський мандрівник X століття у своїх розповідях про русів згадує, що вони носили вишитий одяг. На жаль, пам'ятники української вишивки збереглися тільки за останні кілька століть.

На межі 19 і 20 століть вишивана русько-українська чоловіча сорочка відривається від традиційного костюму, і починає носитися в поєднанні з європейським одягом. Провідну роль у започаткуванні моди вдягання вишиванки під піджак часто надають Іванові Франкові, який «відрізнявся од загалу своїм костюмом — вишиваною сорочкою серед пишних комірців і краваток»

З наближенням відродження Незалежності України вишиванка почала рішуче повертати свою загальнонародність.

В орнаментах вишиванки відображають місцеві особливості та символіку, вона буває вкрай різною. У більшості випадків вишиванка – ексклюзивна, єдина у своєму роді, проте завжди символізує приналежність до українського нації.

У всьому світі вишиванками може похвалитись винятково Україна! Тому, вдягаючи вишивану сорочку, будьте певні, що в вас впізнають українця, де б ви не були!

19 травня приміщення Лукашівського НВК звеселилося барвистими квітками, хоча надворі і була похмура дощова погода. Це учнівський та педагогічний колектив відзначали День вишиванки. Яких тільки вишиванок не було! Багатство орнаменту, фантазії потужний символізм, розмаїття кольорів! Але всіх учасників об’єднувало одне – любов до рідної землі, національних звичаїв, традицій, гордість за те, що ми українці!

Вишиванка – наш історичний скарб і наша гордість!

/Files/images/pedradi/Изображение 029.jpg/Files/images/pedradi/Изображение 019.jpg/Files/images/pedradi/Изображение 013.jpg/Files/images/pedradi/Изображение 034.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 112

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.